Προκειμένου να προχωρήσουμε στην μοντελοποίηση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Αιγίου αποτυπώνουμε σε πρώτη φάση το δίκτυο μέσω των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΣΓΠ/GIS).
Τα ΣΓΠ παρέχουν εργαλεία για χωρικές συσχετίσεις που επιτρέπουν στο χρήστη να περιγράψει, να αναλύσει, να συγκρίνει και να εκτελέσει μαθηματικές πράξεις σε δεδομένα που έχουν χωρική κατανομή. Σε μια εποχή που αναπτύσσονται ραγδαία οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, η μοναδικότητα των ΣΓΠ έγκειται στη δύναμη που έχουν να συνθέτουν πολλαπλά επίπεδα πληροφοριών και να δημιουργούν νέες χωρικές οντότητες από την επεξεργασία (χωρική ανάλυση) των δεδομένων.
Εδώ, χρησιμοποιείται το λογισμικό ArcGis. Οι εφαρμογές του ArcGIS εκτείνονται σε πολλούς τομείς, όπως η γεωγραφία, η χωροταξία, οι μεταφορές, οι υδάτινοι πόροι, οι φυσικοί πόροι, οι χαρτογραφικές υπηρεσίες και πολλοί άλλοι. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν διαδραστικούς χάρτες, να παρουσιάσουν γεωγραφικά δεδομένα με διαφορετικούς τρόπους, να ανακαλύψουν μοτίβα και τάσεις και να προβλέψουν γεγονότα με βάση τις γεωγραφικές πληροφορίες.
Το ArcGIS παρέχει επίσης δυνατότητες διασύνδεσης με άλλα λογισμικά και πηγές δεδομένων, επιτρέποντας στους χρήστες να επεκτείνουν τις λειτουργίες του και να ενσωματώσουν γεωγραφικές πληροφορίες σε άλλες εφαρμογές. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα αυτόματης διασύνδεσης του ArcGIS με το λογισμικό MIKE+ της εταιρίας DHI, ενσωματώνοντας όλες τις πληροφορίες του GIS στο ΜΙΚΕ+, με επιπλέον δυνατότητα προβολής των αποτελεσμάτων του ΜΙΚΕ+ στο περιβάλλον του ArcGIS που είναι αρκετά φιλικό προς τον χρήστη.
Για την δημιουργία του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν:
· Σχέδια του υφιστάμενου εσωτερικού δικτύου της πόλης του Αιγίου
· Επιτόπιες αυτοψίες στην πόλη του Αιγίου για την αποτύπωση του δικτύου
· Συνεντεύξεις-Συζητήσεις με τους αρμόδιους τεχνικούς (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους) και την υπηρεσία της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας
· Χάρτες ΓΥΣ 1:5000, δορυφορικές εικόνες της περιοχής, τοπογραφικά στοιχεία και υψόμετρα, οδικό δίκτυο
Το εσωτερικό δίκτυο της πόλης του Αιγίου υδροδοτείται από τις Δεξαμενές Άγιος Νικόλαος, Κουλούρα, Μεσσηνέζι, Πλαστήρα, Ρένα και Ρούβαλη. Το υψόμετρο της πόλης του Αιγίου κυμαίνεται από 1 έως 100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι δεξαμενές αντίστοιχα τοποθετούνται σε υψόμετρα 243, 90, 103, 20, 71, 124 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας ώστε να μπορούν να υδροδοτήσουν κατά κύριο λόγο βαρυτικά το εσωτερικό δίκτυο.
Στις δεξαμενές παρέχουν νερό οι εξής γεωτρήσεις: Άγια Σωτήρα, Έλφα-Μιλιάγκου, Κουλούρας, Γήπεδο, Κολυμβητήριο, Μεσσινέζι, Μυρτιά, Παγοποιείο, Παπανιάρου, Πατουλιά, Πλαστήρα, Σταματοπούλου, Θεοδωρακοπούλου, Τζαβελέκα, και η πηγή-υδρομάστευση Βόβοντα-Μαυρίκη. Οι αγωγοί του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης ποικίλουν ανάλογα με το υλικό και την διάμετρο τους. Η διάμετρος κυμαίνεται από 32mm έως 400 mm, ενώ τα υλικά κατασκευής χωρίζονται σε πολυαιθυλένιο (HDPE), πλαστικό (PVC), χάλυβα(SP), επιπλέον κάποιοι αγωγοί είναι αγνώστου υλικού (AC).
Η μοντελοποίηση της κλειστής ζώνης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης του Αιγίου , πραγματοποιήθηκε στο λογισμικό της εταιρίας DHI, ΜΙΚΕ+. Το λογισμικό βασίζεται στο διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο μοντελοποίησης δικτύων ύδρευσης EPANET 2.0, ενώ πολύ σημαντικός παραγοντας για την επιλογή του λογισμικού είναι ότι το MIKE+ συνεργάζεται με λογισμικά GIS. Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε το περιβάλλον του λογισμικού και τη τελική γενική εικόνα του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης του Αιγίου.